Aktuelt/Russland og sikkerhetssituasjonen: – Jeg tror alle har fått en vekker

Russland og sikkerhetssituasjonen: – Jeg tror alle har fått en vekker

Norge Idag, Ingvill Mydland
20. Mai 2024
Russland og sikkerhetssituasjonen: – Jeg tror alle har fått en vekkerPÅ TV MANDAG: Jan-Aage Torp intervjuer Frps Hans Andreas Limi om hvordan Norges finanspolitikk er avgjørende for forsvaret, strømprisene, gründervirksomhet og næringsliv. Foto: Oslo-kirken

Hans Andreas Limi, første nestleder i Fremskrittspartiet, snakker i mandagens episode av Hovedstaden med pastor Torp, blant annet om behovet for å styrke Forsvaret, etter at Russland har invadert Ukraina.

intervjuet med Oslo-pastor Jan-Aage Torp mandag, påpeker stortingsrepresentanten at Forsvaret i Norge lenge ikke har vært prioritert. Noe som han mener henger sammen med nyere tids historie - med Berlinmur-fall og kald krig som var over.

– Hvis vi går tilbake til 1989, så trodde vel alle vi skulle gå inn i nesten en evigvarende periode med fred og fordragelighet. Forsvaret ble ikke prioritert. Snarere tvert om. Forsvaret ble bygget ned, og NATO ble bygget ned i Europa, sier Hans Andreas Limi, som var FrPs parlamentariske leder fra 2017 til 2020, og er partiets finanspolitiske talsmann.

Russland og sikkerhetssituasjonen: – Jeg tror alle har fått en vekkerBEREDSKAP: Sikkerhetspolitikken i Norge og Europa er blant temaene som Hans Andreas Limi snakker om i Hovedstaden med pastor Torp denne uken. Foto: Skjermdump

Han viser til at det har vært flere konflikter i Europa siden den gangen, men understreker at den største og mest alvorlige kom for to år siden, da Russland invaderte Ukraina.

– Da tror jeg alle fikk en vekker om at forsvar og beredskap er viktig uansett, sier han.

– Nå skal vi behandle langtidsplanen for Forsvaret i Stortinget, og da er det fra regjeringens side foreslått å bruke 600 milliarder kroner i en 12-årsperiode. Det som blir det avgjørende, blir å lage en forpliktende finansieringsplan. Fordi 12 år betyr tre stortingsperioder. Finansieringen av styrkingen av Forsvaret, må være like forpliktende uavhengig av om det er Støre som er statsminister, eller en annen fra den andre siden i politikken. Derfor er det så viktig å få et bredt forlik, og en forpliktelse rundt dette.

Han poengterer at nå er tiden sånn, at det å søke bredest mulig gode løsninger, som forplikter flest mulig partier, virker det som at alle partiene er innstilt på. Det å kjøre sitt eget løp og tro man skal ta en egen posisjon på forsvar, tror han ikke det er noen som tenker.

– Vi må bare få på plass enigheten, og så må vi begynne å arbeide. For det er en ganske formidabel jobb å gjennomføre den langtidsplanen. Så langt nede som Forsvaret har vært, er det veldig mye som skal på plass av infrastruktur, kompetanse, personell og materiell som skal bestilles, og det skal innhentes anbud og det er en enorm prosess. Men det er vi helt nødt til å klare.

I intervjuet som ble publisert på OsloTV mandag, snakker Hans Andreas Limi også om strømprisene, gründervirksomhet og næringsliv.

Powered by Cornerstone