I «Hovedstaden med pastor Torp» tar Christian Tybring-Gjedde et oppgjør med UNRWA, hijab-bruk i Vesten og med Hamas som han kaller «feige» der de gjemmer seg bak sivil infrastruktur. – Det er Hamas, ikke Israel, som har begått folkemord, sier han.
Den avtroppende stortingspolitikeren snakker ut i et intervju med Hovedstaden med pastor Torp med Jan-Aage Torp, som kringkastes mandag kveld.
Her er eksempler på statements i intervjuet:
Først om hijab:
Og om Hamas:
Om anti-Israel-demonstrasjoner:
Tybring-Gjedde kommenterte også fordømmelsen av Hamas - som ble usedvanlig kortvarig. Få dager etter 7. oktober-massakren, sluttet mange å ta avstand til Hamas.
Han understreker at det faktisk er Hamas som har begått folkemord.
– De gikk inn etter jøder, fordi det var jøder, og de ville ha fortsatt å drepe flere jøder hvis de hadde fått muligheten til det. Det er definisjonen i henhold til ICJ. Hvis du har intensjon om å drepe flest mulig av en rase eller etnisitet eller religion, javel da er det folkemord. Det var derfor Sør-Afrikas anklage mot Israel ikke førte frem, for de sa hvor er intensjonen?
Tybring-Gjedde mener det er helt rasjonelt å stå opp for Israel, og påpeker at i politikken er det mange som har lite å tape politisk, og det er lite å vinne på å støtte Israel.
– Prinsippene faller når populismen råder, sier han.
Han understreker at mange innvandrere er anti-Israel og anti-jødiske. Men så blir det fremstilt som at det er stor motstand i den norske befolkningen.
– Her er det viktig å skille, sier Tybring-Gjedde.
– Det samme ser vi i USA på universitetene der, og vi ser det i Europa. Hvor ligger lojaliteten til de gruppene vi har importert til dette landet. Irans leder sier dette er egentlig våre folk, de er overløpere for Iran og den dagen det smeller mellom USA og Iran, kommer det til å være våre folk i USA. Det skremmer meg.
Tybring-Gjedde kommer med en kronikk i Aftenposten, som tar for seg UNRWA.
– Det er den eneste flyktningorganisasjonen som går til ett folk. Det er 32.000 palestinere som lønnes av UNRWA, og 15.000 av dem bor på Gaza. Dette er lærere, det er leger og hele samfunnet er gjennomsyret av penger fra FN som igjen er overført fra oss og andre. Dette bør vi ta på alvor, og Israel har avslørt dette tydelig.
Han viser til at israelhatet er noe vi ser i historien, ikke bare i holocaust. Det gjelder også før og etter første verdenskrig, og i mellomkrigsårene - jødene har alltid vært et forfulgt folk, poengterer han.
– Da de fikk sin stat i 1948, var man enige med FN i at det var noe de fortjente. Så har man etterhvert blitt mer skeptisk til Israel og jødene, ikke minst i den arabiske verden. Det skremmer meg veldig. Jødene er bare 15 millioner mennesker over hele jordkloden. Du har en milliard muslimer, som ikke er veldig glade i Israel og jødene.
Torp tok også opp at Tybring-Gjedde har foreslått fredsprisen til tidligere USA-president Donald Trump, for hans arbeid med Abrahamavtalene, og ba ham kommentere det.
– Bakgrunnen for det, var at jeg syntes det var imponerende. Han valgte å gå utenom palestinerne for å skape fred i Midtøsten. Det tror jeg var veldig klokt. For arabere flest ønsker økonomisk vekst, de ønsker arbeidsplasser, de ønsker å leve som alle andre.
Tybring-Gjedde peker på hvordan Trump, i stedet for å begynne med den verste konflikten, begynte med de andre nasjonene i området. Han skapte positivitet i resten av Midtøsten, flyttet Amerikas ambassade og anerkjente Israel som stat ved å anerkjenne Jerusalem som hovedstad.
– Jeg tror det var smart, sier Frp-eren.
Han minner om at også nåværende president Joe Biden etterhvert har videreført Trumps tanker i Midtøsten.